Nu te zien

TYS DAMHUIS

Eerste Kamer

Tys is geboren in Denekamp. Zijn voorliefde voor fotografie was altijd al aanwezig, als kind maakte hij al vol overgave natuurfoto’s.
Later werkte hij als hovenier, en maakte in zijn vrije tijd foto’s te maken en schilderijen. Hij maakte kunstkaarten en verkocht ze bij galerieën in Denekamp en Ootmarsum. In 2010 verhuisde hij naar Zwolle en begon daar een eigen bedrijf in afdrukken op aluminium en glas. Hij exposeerde ook veel maar hij kon er niet van genieten. De combinatie van het maken van kunst en het hebben van een bedrijf was te veel dus moest hij hiermee stoppen. Sinds 2014 woont en werkt hij in Deventer.

Zelf zegt hij over zijn werk: ‘Ik vind het leuk om mensen met mijn werk te inspireren. Het verkopen van werk geeft mij, door mijn autisme, teveel druk. Mijn werk is de verwerking van mijn emoties. Het maken van kunst houdt mij staande. Het is de uitlaatklep voor mijn prikkels én de thermometer van mijn emoties. Het werk met drie pionnen op een draaischijf van wasknijperijzertjes, laat zien hoe ik van het kastje naar de muur gestuurd wordt, door bijvoorbeeld het UWV. Als ik aan het werk ben, vergeet ik soms de tijd of te eten of drinken.
Ik werk met verschillende materialen. Naast fotograferen en schilderen maak ik ook films en gedichten. Natuur en licht zijn thema’s in mijn werk. Ik houd niet van regels in mijn werk en wil niet continu hetzelfde trucje doen.”

Het lijkt onvoorstelbaar maar de foto’s Van Tys zijn niet bewerkt. Aan dat principe hecht Tys erg veel waarde want dat maakt zijn werk net zo authentiek als hij zelf. “Zij weerspiegelen wie ik ben en zijn een wezenlijk onderdeel van mijn leven.” Hij probeert mensen anders te laten kijken naar een voorwerp door het voorwerp uit zijn context te halen. Een vergiet kan ook een lampenkap zijn. Kijk eens naar wat je ziet! Tys vindt het leuk als hij mensen verrast met zijn werk.