KUNSTWERKT

In de derde kamer is (altijd) werk van de kunstenaars van atelier Kunstwerkt, Nieuwstraat 20, te zien. Dit is een atelier voor mensen met ‘afstand tot de arbeidsmarkt.’ 

PAULINA LEIENDECKER

Paulina Leiendecker sluit de rij in de Derde Kamer. Zij werkt in het atelier van Kunstwerkt en heeft zich daar de bijzondere kunst van de pyrografie (houtbranden) eigen gemaakt. Die kunst past bij haar leven dat staat in het teken van vrijheid. Paula is opgegroeid in de woonwagen van haar opa Koperen Ko. De familie trok samen rond in Zuid-Nederland. Zo’n start vormt je voor het leven. Het bloed van zigeuners en indianen stroomt door Paula’s aderen en dat zie je terug in haar werk. Veel afbeeldingen van dieren en totems maar ook oneindig veel levensechte portretten van mensen en taferelen uit het zigeunerleven.

Paula is een goed observator en weet de houtbrander te laten doen wat zij in haar hoofd heeft. Dat doet ze ook in het atelier waar ze kleurrijke en rake portretten maakt van de mensen die daar werken.

Paula maakt echter ‘outsiderkunst’ waarbij de maker een sterke innerlijke drijfveer heeft en zich niet bezighoudt met regulieren kunststromen en normen. Zij heeft met haar werk deelgenomen aan de Art Brut biënnale in Hengelo, en haar werk zal daar dit jaar weer te zien zijn.