Nu te zien

INGE KUIPERS

Eerste Kamer

Inge Kuypers is een veelzijdig kunstenaar. Naast schilderijen maakt zij ook tassen en sieraden. Deze afwisseling heeft zij nodig om tot nieuwe creatieve processen te komen. Inge heeft avond-kunstacademie (AKI) gevolgd in Enschede. Wegens ziekte moest zij daarmee stoppen. Zij volgde ook een cursus edelsmeden. Inge zegt dat het met kunst bezig zijn haar erg veel heeft geholpen in het ziekteproces. “Het contact met mezelf en de wereld is daardoor voor een groot deel hersteld.”
Inge: ‘Niets is zo veranderlijk als het leven, als de mens. Deze veranderlijkheid is in de kern, de bron van mijn werk. De ervaring die ik inmiddels heb opgedaan is de rode draad. Mijn werk ontstaat intuïtief. Een schilderij groeit terwijl ik er aan werk. Denken, kijken, voelen en weer een stap zetten. Het gebeurt mij vaak dat ik nieuwe en oude doeken naast elkaar zet en dat er dan een match is. Qua vorm, kleur of compositie.
Naast schilderijen maak ik sieraden, voornamelijk kettingen van allerlei materialen. Ik ben fervent bezoeker van kringloopwinkels. Op zoek naar bijzondere materialen zoals kralen. Ik combineer van alles met elkaar. Af en toe maak ik een tas als ik een mooi stofje vind. Dat kan ook vloerbedekking zijn. Afval bestaat niet! Mits het schoon is en kan inspireren kan ik het gebruiken.
Materialen, zowel bij schilderijen als bij sieraden, hebben doorgaans een symbolische waarde. Vaak gerelateerd aan mensen, vrienden, familie maar ook eigen thema’s als herinneringen en verlangens. Al doende vormt zich een verhaal, een betekenis, een beeld, iets zeggend. Het is een intensief proces om tot een uitgebalanceerd eindresultaat te komen. Als ik zelf tevreden ben, is het klaar.
Deze symboliek/betekenis is mijn eigen vorm en beeldtaal, de veranderlijke leidraad met ambitie. Ik vind het mooi als een ieder het met eigen projecties associeert en geniet.’