Nu te zien

Foto gemaakt door Frans Rentink

Tirgre Pedro Odesek

Eerste Kamer

(artiestennaam voor Gerrit Peter Doekes)

De expositie in de Eerste Kamer is ontstaan in samenwerking met ATELIER Fikret*.
Gerrit is dit jaar deelnemer van de internationale Art Brut Biënnale 2023 in Hengelo.

‘Een expositie die hopelijk niet alleen mijn beste kant laat zien, maar hopelijk ook mijn groeiproces, variatie en met een beetje geluk, snaren raken’. Gerrit Peter Doekes zijn portretten zijn innemend en houden je aandacht vast. Sterke karakters laat hij zien, eigenzinnig vormgegeven in kleurpotlood op papier vaak gecombineerd met andere technieken.

“Toen ik begon bij Fikret atelier in 2020 had ik nooit gedacht hier in een galerie in de stad te staan. In deze expositie wil ik een beetje mijn ‘range’ laten zien. Veel van mijn werk zijn portretten van mensen maar ook landschappen, dieren en andere werken hebben zich op mijn papier gevonden. Zo ook mijn muze. Mijn muze, buiten haarzelf, is ook één van de redenen waarom mijn werk is waar het nu is. Mijn muze inspireert mij en mijn drijfveer daarbij is om haar dat te laten zien. Ook Fikret inspireerde mij door mijn werk te vergelijken met verschillende kunstenaars door de eeuwen heen. Dat, gecombineerd met andere inspirerende mensen, fantasie en gesprankeld met wat fan-art maakt mijn werk wat het is.

Een hele lange tijd heb ik gestruggeld met mijn plek in de wereld. Het etiket autisme voelde niet echt als mijn plek en nu zit ik op een plek die ik niet echt zou hebben gezocht en de meeste mensen die mij kennen ook niet. Ik. Een kunstenaar? Het idee! Met mijn fijne motoriek-stoornis, korte spanningsboog en kleurenblindheid. Zo vergeet ik nooit dat, toen ik in mijn eigen ogen een prachtige donkergrijze wolk had geschilderd met mooie contrasten, Fikret binnenkwam en mij complimenteerde voor mijn dappere keuze om een wolk groen te verven. Ja, toen zuchtte ik heel diep en zakte even door mijn schoenen. Maar uiteindelijk is het een leuke anekdote geworden.

Pas toen ik steeds vaker terugkeek op een project waar ik mee bezig was geweest, zag ik hoe ze meer en meer gelijkenissen kregen met de werken die voor mij bekend waren als kind. Mijn tekeningen werden steeds meer, meer leven, meer ziel. Ik ben steeds bezig met kijken hoever ik mijn grenzen nog meer kan gaan verlengen. Toch heb ik nog moeite mee te gaan met het enthousiasme van FIkret. Het is lastig om te beseffen dat wat ik doe speciaal is.

Nu kan ik me niet meer voorstellen dat er nog iets anders is waar ik hetzelfde genoegen mee kan hebben als dat ik heb sinds ik echt begonnen ben met tekenen. Zelf ben ik soms nog verbaasd over mijn werken maar ook erg trots. Mijn hoop is dat die werken laten zien hoe mijn groei is gegaan en met een beetje geluk snaren kan raken. Ik hoop dat het bevalt.”

* ATELIER Fikret IB Wmo, Deventer