Nu te zien

SIJTSE KEUR

Tweede Kamer

Sijtse (1951) woont in Amsterdam en werkt 3 dagen in de week in het atelier van Outsider Art bij de Hermitage. Hij schildert pas sinds 2005. Voor die tijd werkte hij in een sociale werkplaats en heeft naar eigen zeggen nog nooit een streep op papier gezet. Hij heeft in korte tijd met hulp van vrijwilligers in een kunstwerkplaats veel geleerd en inmiddels een heel oeuvre bij elkaar geschilderd van vrij grote semi-figuratieve werken. Sijtse heeft al verschillende keren zijn werk geëxposeerd onder meer in Amsterdam, Leeuwarden en Hengelo.
De schilderijen van Sijtse Keur lijken wel een soort van lappendeken. Het zijn allemaal stukjes met diverse onderwerpen in velerlei kleuren in acrylverf en oliepastels. Voor bijzondere effecten en om het werk meer naar voren te laten komen maakt hij gebruik van een spons, structuurverf, vetkrijt en een metalen kraspen.
Sijtse maakt nooit een ontwerp vooraf. Hij schildert wat spontaan in hem opkomt en ziet wel waar dat hem brengt. Wel heeft hij zijn eigen werkmethode ontwikkeld. Meestal bouwt hij eerst een buitenlijst van vlakken en zet daar dan de volgende geschilderde rand in. De ruimte in het midden wordt pas als laatste ingevuld.
In het schilderwerk van Sijtse is alles mogelijk. Zo kan het zowel winter als zomer zijn op één doek. In de bovenwereld spuugt een vulkaan vuur terwijl in de onderwereld de sneeuw de takken bedekt. Op zijn schilderijen kom je ook veel natuur tegen. Er is van alles tegelijk te zien.

Sijtse zegt over zijn werk:
“De mensen die mijn werk zien moeten mijn landschap ontdekken en er midden in staan, net als ik.
Ik schilder omdat ik het leuk vind en het mij boeit. Het komt uit mijn hart.
Vroeger maakte ik meer donkere schilderijen, nu licht.
Ik wil dat mensen blij worden van mijn schilderijen.”