Nu te zien

Foto gemaakt door Frans Rentink

RICARDO DE WEERD

Tweede Kamer

De expositie in de Tweede Kamer is ontstaan in samenwerking met ATELIER Fikret*.
Ricardo is dit jaar deelnemer van de internationale Art Brut Biënnale 2023 in Hengelo.

Ricardo de Weerd is een meester van het hergebruik, creëert opmerkelijke sculpturen uit voornamelijk gevonden afvalmaterialen. Ricardo werkt vanuit een sterke innerlijke drijfveer. Zijn werk, dat letterlijk en figuurlijk stevig is, laat zijn reflectie zien op zichzelf en op de wereld. Hij herinnert ons eraan dat kunst in de meest onverwachte vormen kan verschijnen.

Ricardo woont met vrouw en kind in Deventer. Na een heftige periode heeft hij anderhalf jaar geleden de kunst ontdekt in het atelier van Fikret in de Van Heetenstraat. Ricardo werkt vanuit een sterke innerlijke drijfveer. Zijn werk laat zijn reflectie zien op zichzelf en op de wereld. In het creatieve proces kan hij zijn hoofd leegmaken, zijn gevoelens uiten en zijn talenten kwijt. Van afvalmaterialen, in ruimtelijk werk tot kleurenpalet op doek met dikke lagen glitters en goud; alles komt voorbij. Vaak weet hij zelf niet wat er op het doek komt. En blijft het wel bij een doek of wordt het toch een ruimtelijk werk? Ricardo werkt puur intuïtief en hij heeft een sterke verbeeldingskracht. 

Donkere en lichte periodes wisselen elkaar af. Dat zie je ook terug in zijn kunst. Elk detail vanuit zijn directe omgeving; woord, herinnering of gebeurtenis kan aanleiding geven voor zijn kunstwerk.

Ricardo zegt zelf hierover:

‘Hier in het kort mijn verhaal over hoe ik in de wereld van de kunst terecht kwam en daardoor weer een beetje mijzelf terugvond. Ik was een persoon die bijna niets meer durfde. Die moeite had om in drukte te zijn. Die niet meer kon zijn. Angst voor te veel dingen had.
Hulpverlener Barbara bracht mij in contact met Fikret. Ik dacht; Hoezo kunst? Dat is een rare en achterlijke wereld. Wat moet ik daarmee? Maar ik had meteen een klik met Fikret.

En zo begon ik, als niet creatief persoon, aan een schilderij. Ik kreeg van Fikret gelijk grote complimenten voor dit werk, die ik aanvankelijk niet kon geloven. Door dit schilderij begon ik mijn reis van wijsheid. Er zitten veel onbewuste verwerkingen en kracht en symbolen op mijn schilderijen. Vaak begin ik ergens aan en zoek ik de schoonheid nog niet, maar door mijn gedachten op het doek te verwoorden en mijn eigen denkbeeldige tempel te bouwen heeft de duisternis mij niet meer in mijn macht.’ 

* ATELIER Fikret IB Wmo, Deventer