Nu te zien

MARCEL HERMS

Tweede Kamer

Marcel Herms (1964) woont en werkt in Okkenbroek. Hij is een autodidact kunstenaar. Inspiratiebronnen voor zijn werk zijn: Jean-Michel Basquiat, Lucebert en kunststromingen als Cobra, Outsiderkunst en Street Art. Ook schrijvers zoals William S. Burroughs en muzikanten zoals Mark E. Smith en de doe-het-zelf mentaliteit van de punk spreken hem aan.
Marcel werkt samen met meerdere auteurs, dichters, beeldend kunstenaars en geluidskunstenaars van over de hele wereld. Zijn werk wordt door veel verschillende uitgevers uitgegeven en is ook gepubliceerd in Outsider Art Magazine. Hij is tevens één van de twee mensen achter de onafhankelijke uitgeverij Petrichor.
Vrijheid is erg belangrijk in het beeldend werk van Marcel Herms. In zijn schilderijen kan hij in alle vrijheid uitdrukken wie hij werkelijk is. Zonder de sociale barrières van alledag. Er is daarbij een sterke relatie met muziek. Net als muziek gaat zijn kunst over autonomie, ongebondenheid, passie, kleur en ritme.
Zijn aan muziek gerelateerde werken zijn rauw, krachtig en vaak bizar. De figuren in zijn schilderijen zijn zwaar geabstraheerd waardoor het onduidelijk is wat ze doen en wie ze zijn. Soms lijken ze op mensen, kinderen of dieren en soms op monsters of iets daartussenin. Soms verdwijnen ze om direct vervangen te worden of om een andere gedaante aan te nemen. De schilderijen nodigen de kijker uit om mee te gaan op deze reis.